LOADING

Een vitamine B12 tekort kan gevolgen hebben

Een vitamine B12 tekort kan gevolgen hebben

by lijflijn juli 01, 2016

vitamine-b-complexVitamine B12 tekort

Vitamine B12 kun je alleen binnen krijgen door het eten en drinken van producten die van dierlijke afkomst zijn. Het gaat het hierom om zuivelproducten zoals melk en kaas maar ook om vlees en vis.

Vitamine B12 in het kort

Vitamine B12 is één van de vitamines die behoort tot het vitamine B complex. Vroeger dacht men dat vitamine B één type vitamine was, maar uit onderzoek bleek dat vitamine B uit meerdere soorten bestaat. Kenmerkend aan de vitamine B12 is dat deze in water oplosbaar is. Hierdoor slaat ons lichaam niet teveel op, maar wordt de overvloed door ons lichaam, met name via de urine,afgevoerd. Dit werkt overigens net zo met de vitamine b6.

Vitamine b12 tekort heeft gevolgen?

Doordat ons lichaam een voorraad van vitamine B12 in ons lichaam opbouwt, is de kans op een tekort erg klein. Wanneer je structureel te weinig vitamine B12 binnenkrijgt duurt het meestal jaren voordat je tegen de nadelige gevolgen aanloopt. De nadelige gevolgen die bij een vitamine B12 tekort horen zijn vormen van bloedarmoede, vermoeidheid, ademnood, pijn rond de borststreek, verminderde eetlust, verminderde denk- en geheugenfuncties, problemen met het zenuwengestel en tot slot een tekort aan foliumzuur.

Waar is vitamine B12 tekort

Vitamine B12 speelt net zoals bij veel andere vitamines een rol in het behoud van je algemene weerstand. Ook draagt vitamine B12 bij aan het behoud/herstel van je zenuwstelsel. Dit komt doordat vitamine B12 een rol speelt bij het vormen van rode bloedcellen. Andere belangrijke lichamelijk processen waar vitamine B12 een rol spelen zijn de energievoorziening, de stofwisseling van foliumzuur en tot slot voorkomt vitamine B12 bepaalde vormen van bloedarmoede.

Wanneer moet ik extra vitamine B12 nemen?

Zoals je hebt kunnen lezen is het moeilijk om aan tekort aan vitamine B12 te komen. Wanneer er echter toch een tekort ontstaat kan dit ernstige gevolgen hebben. De belangrijkste oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maag en darmkanaal. Daarnaast is er een groep mensen die geen producten met een dierlijke afkomst eten (veganisten), voor deze groep is het ook eigenlijk vereist om vitamine B12 supplementen te nemen.

Wat is voor jou de juiste dosering?

Om je te helpen er voor te zorgen dat jij en eventueel jouw gezin de juiste dagelijkse vitamine B12 dosering binnenkrijgen, hebben wij het onderstaande schema geplaatst.

Vit B12 behoefte *MeisjesVrouwenJongensMannen
0-5 maanden0,4 mcg0,4 mcg
6-11 maanden0,5 mcg0,5 mcg
1-3 jaar0,7 mcg0,7 mcg
4-8 jaar1,3 mcg1,3 mcg
9-12 jaar2,0 mcg2,0 mcg
13 jaar en ouder2,8 mcg2,8 mcg2,8 mcg2,8 mcg

* = Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Social Shares

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!