LOADING

Afvallen en het gebruik van medicijnen

Afvallen en het gebruik van medicijnen

by lijflijn december 29, 2015
Afvallen-en-het-gebruik-van-medicijnen

Afvallen-en-het-gebruik-van-medicijnenAfvallen en het gebruik van medicijnen

Sommige mensen vallen af of komen aan door het gebruik van medicijnen, dit kan komen doordat het medicijn invloed heeft op verschillende lichaamsprocessen.

Hieronder worden verschillende bijwerkingen van medicijnen genoemd.

Bijwerkingen

Veel medicijnen hebben behalve de werking ook bijwerkingen. Het medicijn werkt niet alleen op de plaats waar de kwaal zit, maar ook op andere plekken in het lichaam. In de bijsluiter van een medicijn staan alle bijwerkingen die je zou kunnen krijgen.

Bespreek het met je arts of apotheker als je bij het gebruik van medicijnen last krijgt van vervelende bijwerkingen.

Aankomen door bijwerkingen

Een bijwerking kan zijn dat het lichaam óf vet gaat opslaan óf vocht gaat vasthouden, óf beide. Het gevolg is een gewichtstoename. Waardoor u uiteindelijk een manier zult moeten vinden om af te vallen zodat u weer op uw oude gewicht komt.

Vocht vasthouden

Sommige medicijnen veroorzaken het vasthouden van vocht. Je plast dan minder of niet en vocht blijft in het lichaam. Je krijgt dan opgezette enkels en onderbenen. Hiervan kan je wel enkele kilo`s aankomen in gewicht, dit hoeft verder geen probleem te zijn.

Vocht vasthouden kan ook leiden tot benauwdheid. Neem in dat geval contact op met je arts. Als je stopt met het medicijn, dan verdwijnt deze bijwerking. Dus val je weer af. Meet 1 maal per week je gewicht om te kunnen zien hoeveel het toeneemt.

Toename van de eetlust

Het gevoel van honger, verzadiging en eetlust wordt geregeld vanuit de hersenen. Sommige medicijnen hebben hier invloed op en veroorzaken een sterkere eetlust. Wanneer je meer eet dan je nodig hebt, komt je aan in gewicht. Probeer dus op gezette tijden, kleine beetjes te eten, liever 6 maal een klein beetje, dan 3 maal veel, de kans dat je tussendoor trek krijgt is groot.

Tragere stofwisseling

Sommige middelen werken vertragend op de stofwisseling en door sommige middelen gaat de schildklier langzamer werken Het gevolg van een trage stofwisseling is gewichtstoename. Het afvallen wordt sterk bemoeilijkt.

Dorst

Dorst kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Hierdoor ga je meer drinken. Als dat calorierijke (fris)dranken zijn, dan kan dit leiden tot flink wat gewichtstoename, pas hiermee op! Drink bijvoorbeeld water in plaats van limonade. Of thee in plaats van vruchtensap.

Tot slot..

Heeft u ervaringen met afvallen en het gebruik van medicijnen? Of heeft u vragen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Social Shares

Leave a Comment

error: Content is protected !!