Vitamine KVitamine K

Vitamine K is een vitamine die door lichaamsvet wordt opgelost. Deze vitamines worden dan ook vetoplosbare vitamines genoemd.

Ander kenmerk van deze vitamine is dat deze uit twee soorten bestaat. Vitamine K1, ook wel fylochinon genoemd en Vitamine K2, menachinon genoemd.

Waar zit het veel in? Voedingsmiddelen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bestaat  deze vitamine uit twee soorten namelijk K1 en K2. Deze beide soorten K vitamines wordt gedeeltelijk aangemaakt door bacteriën die zich in onze darmstelsel bevinden.

Ook halen wij K vitamines binnen door het eten van onze dagelijkse voeding. Vitamine K1 bevindt zich voornamelijk in producten zoals fruit, zuivel, brood, oliën en in bladgroente. Vitamine K2 krijgen wij veelal binnen door het eten en drinken van zuivelproducten, maar ook via ei, vlees en dan met name in kip.

Vitamine k tekort?

Een tekort aan deze vitamine krijg je bijna niet. Dit komt doordat ons lichaam deze vitamine zelf kan aanmaken en daarnaast krijgen wij normaal gesproken voldoende vitamine via onze dagelijkse voeding binnen.

Uitzonderingen zijn:

Baby’s:

Ons lichaam is namelijk na 3 maanden pas in staat zelf vitamine in de darmen aan te maken. Opmerkelijk is ook dat pasgeboren baby’s altijd na de geboorte deze vitamine toegediend krijgen. Kinderen die borstvoeding krijgen hebben ook extra vitamines K nodig.

Mensen met opnamestoornis en langdurige antibiotica gebruikers:

Het kan zijn dat je darmen niet goed functioneren waardoor je geen of weinig vitamines K aanmaakt in je darmen. Extra vitamine door voeding en/of voedingssupplementen is dan aan te raden. Ditzelfde geldt voor mensen die langdurig antibiotica hebben gebruikt. Antibiotica kan namelijk de bacteriën in je darmen uitschakelen waardoor je zelf minder of geen k vitamines aanmaakt.

Waar is het goed voor

Deze vitamine zorgt voor een goede botsstofwisseling en speelt daarnaast een belangrijke rol bij het bloedstollingsproces.

Wanneer moet ik extra nemen?

Baby’s tot 3 maanden krijgen extra van deze vitamine, dit omdat zij onvoldoende zelf kunnen aanmaken. Daarnaast is het verstandig om extra te nemen bij een aantal darm aandoeningen en na langdurig antibiotica gebruik.

Een te veel aan vitamine K?

Een teveel aan deze vitamine komt eigenlijk niet voor, hierdoor is er ook geen bovengrens aan de inname van deze vitamines vastgesteld door de voedselinstanties uit Nederland, Amerika en de Europese Unie. Om je toch een richtlijn mee te geven hanteren veel instanties een veilige bovengrens van 5x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Vitamine K en bloedstolling

Tot slot is er een groep mensen die erg goed op hun vitamine K inname moeten letten. Dit zijn mensen die anti-stollingsmiddelen gebruiken. Het best advies voor deze groep mensen is om dit te bespreken met de huisarts.

Geef een reactie