Vitamine b6 kan zowel bij een tekort als teveel gevolgen hebben

vitamine b6Vitamine B6

Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine. Een teveel aan deze vitamine verlaat ons lichaam via de urine en gal. Deze vitamine wordt ook wel eens pyridoxine genoemd en is onderdeel van de vitamine B groep.

Wat zijn vitamine b6 rijkevoedingsmiddelen

De belangrijkste bron waar wij onze vitamine B6 uit halen zijn eieren, graanproducten, peulvruchten, aardappelen en uit vlees en vis. Daarnaast zit vitamine B6 in veel andere groenten en zuivelproducten zoals kaas en melk.

Een vitamine B 6 tekort

Een tekort krijg je natuurlijk wanneer je structureel minder dan de dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 binnenkrijgt. Deze dosering is vastgesteld door de Gezondheidsraad en is afgestemd op je leeftijd en geslacht. Onder aan deze pagina vind je een handig overzicht. Hier lees je eenvoudig af hoeveel jij nodig hebt.

Waar is het goed voor?

De b6 Vitamine levert een bijdrage aan je algemene weerstand. Ook is deze vitamine belangrijk voor je spijsvertering, je (spier)energievoorziening, bij de vorming van rode bloedcellen en tot slot voor het functioneren van je zenuwstelsel.

Wanneer moet ik extra nemen?

Wanneer je structureel minder dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 binnenkrijgt, is het aan te raden om hier wat aan te doen. Dit kun je doen door extra vitamine bevattende producten te eten of door voedingssupplementen te nemen. De klachten die bij een tekort ontstaan zijn ontstekingen van de tong en huid, psychische klachten zoals verwardheid, vermoeidheid en depressiviteit. Ook loop je meer kans op aandoeningen aan je zenuwstelsel.

Een te veel aan vitamine B6?

Doordat vitamine B6 in water oplosbaar is, loop je niet zo snel het risico op een overdosis. Desondanks is er een veilige bovengrens vastgesteld. Deze bovengrens is 25 mg per dag.

Bij vitamine B6 teveel

In tegenstelling tot bijvoorbeeld vitamine b1 is het wel mogelijk om een te veel aan deze vitamine binnen te krijgen. Vaak zijn hoog gedoseerde voedingssupplementen dan de boosdoeners.  In dit geval loop je een verhoogd risico op problemen aan je zenuwstelsel maar ook op psychische klachten, zoals overgevoeligheid en een verminderd functioneren van je geheugen en andere denkprocessen.

Welke dosering is voor jou geschikt?

Je leest het hieronder

vit B6 behoefte:*MeisjesVrouwenJongensMannen
0-5 maanden**0,12-0,20,12-0,2
6-11 maanden0,20,2
1-3 jaar0,40,4
4-8 jaar0,70,7
9-13 jaar1,11,1
14-50 jaar1,51,51,51,5
51-70 jaar1,51,8
70 jaar en ouder1,51,8

*   = Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

** = 0,12 bij volledige borstvoeding en 0,20 bij flesvoeding

Geef een reactie