vitamine-bVitamine B

In tegenstelling tot de meeste vitamines bestaat de vitamine B uit een groep van verschillende vitamines. Elke van deze B vitamine spelen een andere rol bij het goed functioneren van ons lichaam.

Zo zorgen een aantal van de vitamine voor het vrij maken van energie. Andere uit deze groep zorgen helpen weer bij vermoeidheid.

Ook spelen sommige vitamine B een rol bij de instandhouding en het goed functioneren van je hersenen en zenuwfuncties.

Het mooie van de vitamine (s) B is dat ons lichaam instaat is om deze zelf te aan te maken. Dit werkt echter alleen wanneer jij voldoende aminozuren binnenkrijgt.

Een vitamine B tekort:

Een vitamine B tekort zal niet zo snel ontstaan, zeker niet bij iemand met een gezond voedingspatroon. Desondanks kan het voorkomen dat bijvoorbeeld door een verminderde darmwerking er in verloop van tijd een vitamine b te kort ontstaat. De klachten die hierbij horen variëren sterk. Van neurologische klachten concentratieproblemen, afasie, verminderde motoriek tot problemen met je geheugen.

Ook kunnen er in uitzonderlijke gevallen psychische problemen ontstaan. Wat dan gerapporteerd wordt zijn o.a. klachten als prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen en neerslachtigheid en nog een aantal anderen.

Wat te doen wanneer je het vermoeden hebt dat jij een vitamine B tekort hebt?

Ga niet zelf experimenteren met voedingssupplementen maar ga altijd naar je huisarts. Hier kan je laten onderzoeken of er bij jou sprake van een tekort is. Mocht dit dan zo zijn, weet je arts precies wat te doen. In de meeste gevallen biedt een vitamine b complex uitkomt.