Wanneer ontstaan een vitamine a tekort?

Vitamine a tekortEen vitamine A tekort

Een vitamine A tekort wordt pas schadelijk voor je gezondheid wanneer je voor een langere periode, minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnenkrijgt.

Wanneer je lichaam te weinig vitamine A binnenkrijgt is de kans groot dat je op korte termijn een verminderde weerstand zult ervaren. Je wordt veel vatbaarder voor ziektes.

Daarnaast is dof haar een voortekenen van iemand met een te kort aan vitamine A. Ook toont onderzoek uit de jaren 80 aan dat vitamine a een belangrijke rol speelt de conditie van je huid.

Wanneer je lichaam structureel te weinig vitamine A binnenkrijgt is de kans groot dat op lange termijn je gezichtsvermogen wordt aangetast. Mogelijk gevolg hiervan is nachtblindheid en dit kan uiteindelijk zelfs overgaan tot algemene blindheid.

De gevolgen van af en toe een teveel aan vitamine A

Wanneer je af en toe te veel vitamine A binnenkrijgt, loop je niet zo snel tegen nadelige gevolgen aan. Wanneer je wel regelmatig te veel binnenkrijgt loop je wel een risico.

Met regelmatig te veel vitamine A wordt niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedoelt maar de veilige bovengrens. Deze grens is vastgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad. Voor vitamine A is deze grens vastgesteld op 3.000 mcg per dag.

Te veel vitamine A, wat zijn dan de gevolgen?

Het gevolg van structurele overdosering kan zijn dat je een zogenaamd “hypervitaminose A” krijgt. De belangrijkste kenmerken van deze vorm van hypervitaminose zijn hoofdpijn, een misselijk gevoel, duizeligheid, verminderd gezichtsvermogen, moeheid, spierpijn en minder trek in eten. Daarnaast is er een serieuze kans op het ontstaan van roodheid op de huid, schilfering van de huid en zelfs haarverlies.

Geef een reactie