Wat is provitamine A?

provitamine aProvitamine A

Provitamine A worden ook wel Bèta-caroteen genoemd. Dit type vitamine is zoals de naam eigenlijk al zegt een voorloper van vitamine A.

Het mooie van de provitamine is dat ons lichaam het omzet in vitamine A. Door deze omzetting lopen wij dus minder kans op een vitamine A tekort.

In welke producten zit provitamine A (Bèta-caroteen)?

De provitamines zitten voornamelijk in groente en fruit. Zo kun je ze in hoge concentraties terugvinden in bladgroenten zoals sla, andijvie en spinazie, maar ook in allerlei koolsoorten zoals bijvoorbeeld bloemkool. Daarnaast bevatten wortelen deze provitamine en kun je het ook terugvinden in oranje/geel gekleurd fruit zoals mandarijnen en sinaasappels.

Waar is provitamine A goed voor?

De provitamine zorgt er voor dat je gezichtsvermogen optimaal kan blijven functioneren. Daarnaast speelt provitamine  een belangrijke rol bij de gezondheid van je weerstand, je botten en de groei en het behoud van je gebit. Daarnaast speelt betacaroteen een rol bij je huid.

Ook zijn er aanwijzingen dat deze vitamine eigenschappen heeft met een anti-oxidante werking. Door deze werking zou provitamine een bijdrage leveren aan het beschermen van de cellen tegen schadelijke stoffen zoals vrije radicalen.

 

Geef een reactie