Vitamine aVitamine A

Vitamine A is een in vet oplosbaar vitamine, ons lichaam is niet in staat om het zelf aan te maken. We halen deze vitamine dan ook d.m.v. voeding en supplementen binnen.

Waar zit veel vitamine A in? Voedingsmiddelen?

Producten waar veel vitamine A in zitten zijn boter, vis en lever. Een kunstmatige bron van deze vitamine zijn bak – en braadproducten. De voedingsmiddelenindustrie voegt deze namelijk toe aan de producten. Daarnaast maakt ons lichaam door omzetting van provitamine A deze vitamine aan. De benodigde provitamine haalt ons lichaam uit groente en fruit.

Wanneer heb ik kans op een tekort?

Een tekort krijg je wanneer je structureel minder dan de dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden via het linkje “hoeveel vitamine A heb ik nodig?” deze vind je onderaan de pagina bij de aanvullende informatie.

Waar is vitamine A goed voor?/ functie?

De A vitamine zorgt voor je algemene weerstand. Ook is deze vitamine betrokken rondom de processen van de mond(gebit en tandvlees) de huid en eventueel bij het groeiproces. Daarnaast speelt de A vitamine een belangrijke rol bij je gezichtsvermogen.

Wanneer moet ik extra van deze vitamine nemen?

Dof haar, een droge en of geschilferde huid, een verminderde weerstand en gezichtsvermogen zijn allemaal voortekenen van een vitamine A tekort. Wanneer je hier dus last van hebt, kan dit wijzen op een tekort. Voedingssupplementen  zouden dit probleem kunnen oplossen. Let wel op voor een overdosering, dit kan op de langere termijn nadelige effecten hebben.

Krijg jij voldoende vitamine binnen?

Bekijk onderstaande schema voor de juiste doseringen

Vit A behoefte: * Meisjes:Vrouwen:Jongens:Mannen:
0-5 maanden** 450 mcg450 mcg
6-11 maanden400 mcg400 mcg
1-3 jaar400 mcg400 mcg
4-6 jaar500 mcg500 mcg
7-9 jaar700 mcg700 mcg
10 jaar en ouder800 mcg800 mcg1000 mcg1000 mcg

*   = vitamine a adh.

** = Bij volledige borstvoeding.

 

Geef een reactie