Koolhydraatarm dieet

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten is ook wel een ander woord voor suikers of sachariden,  een koolhydraat is bedoeld om energie te leveren aan ons lichaam. Elke gram van de koolhydraten levert 4 kcal in energie. De andere voedingsstoffen naast koolhydraten zijn eiwitten en vetten.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet dat heel weinig koolhydraten bevat. Wanneer je weinig koolhydraten neemt, neem je automatisch minder energie (kcal) tot je en val je af, je verbrand de vetten van het lichaam om als energie te gebruiken.

Waar zitten veel koolhydraten in?

In brood, pasta, rijst, aardappelen en fruit zitten veel koolhydraten, maar er zijn talloze producten waar dit veel in zit.

Voordelen van koolhydraatarme dieten

Je kan wel voldoende vet en eiwit eten, waardoor je een verzadigd gevoel hebt en minder trek. Je valt snel af.

Nadelen van koolhydraatarme dieten

Het grote nadeel van koolhydraatarme diëten is dat ze rijk zijn aan eiwit en vaak ook aan verzadigd vet. Een eiwitrijke voeding vormt een grote belasting voor de nieren. Dat is met name gevaarlijk voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk en diabetes, en op lange termijn voor iedereen. Een grote consumptie van verzadigd vet is namelijk schadelijk voor iedereen.

Een ander nadeel van koolhydraatarme diëten is dat je van een aantal essentiële voedingsstoffen te weinig binnen krijgt: vitamine C, calcium, bètacaroteen, vitamine B1 en B2, foliumzuur en voedingsvezels.

Tenslotte zijn sommige deskundigen niet enthousiast over dit type dieet, omdat je hierbij weer snel terugvalt naar je oude gewicht. Dat betekent dat iemand, na op zijn streefgewicht te zijn gekomen, weer in zijn oude voedingspatroon valt en binnen twee jaar op zijn oude gewicht terug is. Overgewicht is schadelijk voor de gezondheid, maar sterke schommelingen van het gewicht zijn dat nog meer. Het is dus van groot belang dat je na het afvallen ook een plan maakt hoe het verder in de toekomst moet, voordat alle kilo’s er zo weer aanzitten!

Wendy vertelt...

"Waarom is het koolhydraatarm dieet voor sommige mensen toch moeilijk vol te houden?"

De reden dat juist koolhydraatarme diëten zo moeilijk lang vol te houden zijn, ligt aan het feit dat ze ver af staan van het Nederlandse voedingspatroon.

Zolang het mooi weer is, is een stuk vlees met een salade lekker, maar als het kouder wordt, eten mensen liever wat anders. Stamppotten en gerechten die wij graag eten als het buiten koud is, passen niet in dit dieet, bijvoorbeeld: pannenkoeken, pasta, pizza, nasi, patat. Snoepen is uit den boze, dus koek, gebak, ijs en chocolade mag je niet eten tijdens het volgen van dit dieet.

Het drinken van bier en suikerhoudende dranken is taboe in dit dieet, en in de beleving van velen is het dan ook afzien. Het is niet moeilijk voor te stellen dat mensen dit niet heel lang volhouden en weer overgaan op de voedingsgewoontes die ze altijd hadden.