IJzer

De stof ijzer, scheikundig ook wel FE genoemd, valt in de categorie mineralen en is een verzamelnaam voor 2 verschillende soorten. Zo heb je heemijzer en non-heemijzer. De kans op een tekort aan dit mineraal is niet zo groot. Dit komt omdat ijzerbevattende producten veelvuldig in het West Europeaanse voedingspatronen voorkomt en daarnaast legt ons lichaam een reservevoorraad aan  in o.a de lever.

Waar zit veel ijzer in? Voedingsmiddelen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bestaat het mineraal ijzer uit 2 soorten, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt veel voor in dierlijke producten en non-heemijzer in plantaardige producten. De belangrijkste leveranciers van ijzer voor ons West-Europeanen zijn vlees en brood. Ook haalt ons lichaam deze twee ijzersoorten uit tal van verschillende soorten groenten.

Waar is ijzer goed voor?/ functie?

IJzer speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat je in de rode bloedcellen terugvindt. Hemoglobine zorgt ervoor dat de zuurstof van onze longen naar de weefsels in ons lichaam wordt getransporteerd. Deze zuurstof heeft ons lichaam nodig om voedingsstoffen te kunnen verbranden om vervolgens energie vrij te kunnen maken. Ook speelt ijzer een bijdrage in de ondersteuning van het immuunsysteem.

Wat is veilig?

Een tijdelijk tekort aan of een teveel aan ijzer leidt niet direct tot klachten. Desondanks is het goed om op je ijzer inname te letten. De maximale veilige dosering ijzer, die door de Nederlandse Gezondheidsraad is vastgesteld, ligt tussen 50 en 75 mg per dag. Let wel, dit is het maximum, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt lager. Wil je hier meer over weten, kijk dan naar de Wendy Weet hier rechts op de pagina, of anders kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen via onderstaand contactformulier. Iemand met een ijzertekort of een te hoog ijzergehalte, doet er verstandig aan contact op te nemen met een diëtist en/of huisarts.

Wanneer moet ik extra ijzer nemen vanwege een tekort?

De klachten die bij een tekort aan dit mineraal horen zijn duizeligheid en een verminderd concentratievermogen. Wanneer je gedurende een langere periode te weinig ijzer binnenkrijgt ontstaat bloedarmoede. Klachten die hier bij horen zijn een bleke huid, verminderde conditie(snel buiten adem zijn), vermoeidheidsklachten en rusteloze benen. Mocht je last hebben van 1 of meerdere van deze klachten, dan is het raadzaam om eens uit te zoeken of je een tekort aan ijzer hebt. Een diëtist of huisarts kan je hierbij verder helpen.

Een te veel aan ijzer?

Wanneer je sructureel te veel ijzer binnen krijgt loop je het risico op ernstige vermoeidheidsklachten en zelfs kans op beschadiging van je darmen, hart of lever.

Wat je nog meer moet weten over ijzer:

Een ijzertekort komt eerder voor bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen in de menstruatieperiode, jongvolwassenen (tot 22 jaar), veganisten en vegetariërs. Heb je nog vragen of is er iets onduidelijk over ijzer, dan kun je altijd contact met Wendy opnemen via onderstaand contactformulier.
 

Wendy weet...

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer die wij nodig hebben is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste hiervan zijn je leeftijd en geslacht. Zo hebben vrouwen meer ijzer nodig dan mannen. Daarnaast speelt ijzer een rol bij de vorming van de placentaontwikkeling van een kind. Hierdoor hebben zwangere vrouwen een hogere dosis ijzer nodig. Wil je meer weten over de ijzerdosering, dan is het aan te raden om onderstaandetabel eens te bestuderen.  

IJzer behoefte:* Meisjes Vrouwen Jongens Mannen
0-5 maanden** 5 mg   5 mg  
6-11 maanden 7 mg   7 mg  
1-6 jaar 7 mg   7 mg  
7-9 jaar 8 mg   8 mg  
10-12 jaar 11 mg   10 mg  
13-15 jaar 12 mg   15 mg  
16-18 jaar 14 mg 14 mg 15 mg 15 mg
19-21 jaar   15 mg   11 mg
22-50 jaar   16 mg   9 mg
51 jaar en ouder   8 mg   9 mg

*   = Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** = wanneer er geen sprake is van borstvoeding

Mocht je vragen hebben over de dosering of over iets anders, dan kun je mij altijd even mailen via onderstaand contactformulier.