Overgewicht en zwanger worden is moeilijk

overgewicht-en-zwanger-wordenOvergewicht en zwanger worden

Als je overgewicht hebt, kun je problemen krijgen met zwanger worden.

Je gewicht kan namelijk een grote rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemen,
ook zorgt overgewicht voor een verhoogde kans op een miskraam. Er zit daarom niks anders op om te beginnen met afvallen.

Wanneer heb je overgewicht

Als je body-mass index (BMI) meer dan 25 is, heb je overgewicht. Dit kan leiden tot verschillende medische problemen die de vruchtbaarheid kunnen verminderen.

Overgewicht kan je menstruatiecyclus ontregelen. Vrouwen met overgewicht hebben minder vaak een eisprong, dan vrouwen met een normaal gewicht.

Wanneer je minder vaak een eisprong hebt, is de kans op zwangerschap kleiner. Hierbij komt nog dat vrouwen met een onregelmatige menstruatiecyclus niet goed weten wanneer ze vruchtbaar zijn, zodat het moeilijker is om te weten welke dagen je vruchtbare dagen zijn.

Maar ook al heb je wel een regelmatige cyclus, toch zijn vrouwen met overgewicht minder vruchtbaar in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht. De kans op slagen van een vruchtbaarheidsbehandeling vermindert als je overgewicht hebt. Verschillende klinieken voor vruchtbaarheidsbehandeling adviseren daarom ook eerst af te vallen, alvorens een behandeling te starten. Soms kan het al helpen om enkele kilo’s af te vallen.

Niet alleen je gewicht, maar ook je vetverdeling is van invloed op je vruchtbaarheid. Vrouwen met appelvormig figuur (veel vet rond de buik) zijn vaak minder vruchtbaar dan vrouwen met een peervormig figuur (veel vet rond de heupen en billen). Het vet in de buik leidt tot verhoogde insulinespiegels die op hun beurt weer de groei van de eiblaasjes verstoren.

Wanneer jij wilt afvallen om zwanger te worden, zorg dan dat je dat op een verantwoorde manier doet. Volg geen crash dieet, maar probeer gezond te eten en veel te bewegen.  In de praktijk zien dat 5 kilo afvallen vaak al voldoende is.

Handig voor na je zwangerschap

Wellicht is het ook handig om je ook iets meer te verdiepen in het afvallen na je zwangerschap. Op deze manier kom je straks niet voor verassingen te staan.

Tot slot, heb jij ervaring met afvallen en zwangerschap en wil je deze delen? Laat dan hieronder de een reactie achter.

Geef een reactie